Встановлення пам'ятника Карачевському Осипу

Новини > Встановлення пам'ятника Карачевському Осипу


18.11.2015

Пластуну загону «Червона Калина» і борцю за волю України Осипу Карачевському родичі та громада поставили пам’ятний хрест

14 жовтня 2015 р., саме на Покрову Пресвятої Богородиці, у селі Держів на Миколаївщині було освячено пам’ятний хрест на символічній могилі члена Загону «Червона Калина» і військового провідника ОУН Осипа Карачевського. Пам’ятник відкрили поруч кургану, насипаному на честь полеглих повстанців УПА, які були родом з цього краю.

На подію прийшли родичі Осипа та громада села Держів. Сам Осип Карачевський не мав дітей. Його онука, Ірина Пляцок, з роду Мелешків, яка була на пам’ятній події, каже, що мало знає про життя свого діда. Він був братом її діда по татовій лінії. У самому Дежові, що за 14 км від Миколаєва, живуть нині батьки пані Ірини. Сама Ірина мешкає у Миколаєві. Вони шукали відомості про життя Осипа Карачевського серед істориків та краєзнавців. Допомогли їм у цьому наш пластун Володимир Мороз, а також місцевийісторик з Миколаївщини Роман Мілондра.

Пам’ятник має форму мальтійського хреста. Він витесаний з відомого на всю Галичину світлого вапнякового каменю, поклади якого лежать у сусідньому селі Демня.  Звідти ж і автор хреста  - майстер-каменяр Степан Янів. Власне проект і кошти на нього були затверджені 2012 року Львівською обласною радою. Частину коштів зібрала також громада села. Очевидці події кажуть, що людей було багато. Крім того, що дату відкриття приурочили до Покрови, ще цього ж дня Держів святкував своє 500-ліття. Після відкриття пам’ятника виступив місцевий хор.

Попри те, що історія життя Осипа Карачевського переповнена подіями 20-30-их років минулого століття, участю у визвольній збройній боротьбі за Україну під  час Другої Світової війни – все це довго залишалася невідомим для широкого загалу. Адже більшовицький режим забороняв будь-які позитивні згадки про наших повстанців. Лише у 90-их роках  відомості про борців за волю України починають друкуватися у місцевій пресі. Краєзнавці та історики почали збирати і записувати відомості від очевидців подій, передруковувати матеріяли з діяспорних видань про українську історію та її діячів. Зокрема деякі відомості про Осипа Карачевського містили альманах «Червона Калина», матеріали з історії Стрийщини і Миколаївщини, архіви ОУН.

Народився  Осип Карачевський 6 березня 1905 року у Держові. А ось точна дата смерти невідома, він загинув у німецькому концентраційному таборі 1944 року. Проте достаменно невідомо, у якому саме. Одні історики схиляються до думки, що у Авшвіці, інші – в Заксенгаузі. У віці 25 років став членом Союзу української націоналістичної молоді, згодом ОУН. Мав військовий вишкіл і досвід боротьби проти угорських окупантів на Закарпатті. Пізніше був курінним в одній з похідних частин ОУН. Керував у сорокових роках старшинською школою ОУН на Холмщині.

Прим.:  Записано зі слів учасників події ст. пл. Василя Гуча, ЧК;  пл.сен. пр. 
Миколи Гнатіва «Чорноморці»; ст. пл. Андрія Мудрицького, ЧК.
Упорядкував Олег Климчук
  

Переглянути весь альбом


назад



© «Червона калина». Всi права застережено.