До 80-ліття нашого братчика, Блаженнійшого Любомира Гузара

Новини > До 80-ліття нашого братчика, Блаженнійшого Любомира Гузара


14.03.2013

Колись Він був пластовим юнаком, а сьогодні вже поважний сеніор, кардинал, Блаженнійший Любомир Гузар. Він став втіленням мудрості народу, носієм насправді щирої віри у Людину та її духовні можливости, що здатні змінити її саму і світ довкола неї.

А ще Він — наш братчик Любомир. 26 лютого йому виповнилося 80. Напередодні ювілею Блаженнійший мав прохання, щоб не влаштовувати гучної імпрези на честь його уродин. «Ліпше зустрітися з молоддю», — просив він.

Двадцять восьмого лютого у Патріаршому соборі Воскресіння Христового о третій годині дня була молитва за здоров’я Любомира Гузара. Понад сотня друзів та колег прийшли скласти спільну подяку Господу і заспівати ювілянту «Многая літа!». Були серед них і ми — шестеро пластунів з різних куренів, проте більшість усе таки склали калиняки.

За півгодини по тому ми мали нагоду бути присутніми на невеличкому святі, де Блаженнійшого вітала, так як він того і просив, українська молодь. Святкова зала була також повна братів та сестер різних чинів і віку з різних куточків України. Першими виступили земляки Любомира Гузара — дитячий колектив зі Львова. Бо саме у тому місті минуло його дитинство, там він зустрів важків роки німецької і радянської окупації . Дітвора співала, декламувала і розчулила Блаженнійшого так, що він вирішив поділитися своїми спогадами про дитинство, батьків і гімназійні роки.

За якийсь час надали слово і пластунам. У тій «делегації» були голова КПС України Дмитро Колесник з куреня «Сіроманців», і, звичайно ж, братчики Загону ЧК Ігор Кітела, Ростик Аркадьєв з дружиною Ольгою (курінь «Ті, що греблі рвуть»), Олег Климчук, Богдан Чернишов, а також старша пластунка від Станиці «Київ» Юля Шушкевич (курінь «Літавиці»). Зачитали ми письмові вітання від Отамана Славного Загону Червона Калина братчика Романа Савицького з «доземним уклоном і щирими молитвами» від імени 5–го Куреня пластунів-Сеніорів і 23–го  Куреня старших пластунів у діяспорі; а також вітання від паланки Загону в Україні, у якому побажали братчику Любомиру «ще не з одним поколінням українців ділитися своєю безцінною мудрістю». На кінець своїх привітань ми заспівали — а зала дружньо підхопила!– марш Куреня «Червона Калина».

Насамкінець хочу згадати слова братчика Любомира, що він сказав під час однієї нашої калиняцької наради під Києвом зимою 2012 року: «Пласт багато зробив для України, і я переконаний, що він ще може дуже багато зробити. Бо наш ідеал самовиховання, праця над собою, бажання подолати своєї немочі та видвинути свої таланти, цей цілий наш Пластовий закон, ті громадські чесноти, що роблять нас діже цінними громадянами — вони є завжди актуальними, і я думаю, сьогодні особливо актуальні».

Дуже раді ми, що наша земля має такого сильного духовного провідника, у якому є і частка пластового гарту. Є на кого рівнятися. Дай, Боже, Йому многії та благії літа!

Пу–Гу!

Ваш друг Гоголь
Київ, місця березень, 14 числа, 2013 року Божого






назад



© «Червона калина». Всi права застережено.